Bij een ander lijkt het zoveel makkelijker te gaan

Ik zie elke dag zoveel mooie ondernemers, met ambitieuze dromen. Ik zie ze super enthousiast starten, met zulke waardevolle plannen en ideeën. Ik word hier zo blij van. Maar ik zie ze ook overweldigd raken door alles wat ze online zien (en horen), over hoe je zo snel mogelijk een succesvol eigen bedrijf uit de grond stampt.

‘Ik zit klem in te veel ideeën’

De rode draad, in de gesprekken die ik deze week voerde was dan ook het gevoel dat je graag ‘sneller’ wil, waardoor je jezelf continu aan het pushen bent.

‘Ik zit weer te malen in mijn hoofd’.’

‘Ik ben even de weg kwijt’

‘Moet ik dit doen, of misschien niet dat’?

‘Ik merk dat ik van alles alles tegelijk wil doen, en daar wordt ik onrustig van’.

Wat ik zo ontzettend fijn vind, is dat mijn klanten zich zo vertrouwd voelen dat ze mij mailen zodra ze met dit soort gedachten rondlopen. Want dan kan ik ze helpen! Gedachten lezen kan ik namelijk niet! Eén mijn klanten zei ook heel mooi: ‘De vorige keer dat ik vastliep had ik echt heel veel aan jouw reactie dus bij deze mail ik je weer… 🙂 Kun je me weer op weg helpen?’

Het moet ‘anders’, ‘beter’ en ‘sneller’…

Wat ik mijn klanten altijd meegeef, en jou vandaag ook: een eigen bedrijf bouwen draait niet alleen maar om snelheid, om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk te willen bereiken. Want je rent jezelf voorbij.

Door alles waarvan jij vind dat het ‘anders’, ‘beter’ of ‘sneller’ moet, verlies jij jezelf uit het oog. En daarmee ook je klant, die jij het liefste wil helpen. Want jij bent ondernemer geworden om vrijheid, toch? Jij bent je hart gaan volgen. Omdat jij het op je eigen manier wil doen. Omdat jij graag zo veel mogelijk mensen wilt helpen. Het liefst de hele wereld.

Ja, en ja, en ja, toch?

Als er iets is wat ik het afgelopen jaar heb geleerd:

Als er iets is wat ik afgelopen jaar echt heb geleerd, is dat het bouwen van een succesvol eigen bedrijf niet alleen maar draait om het toepassen van slimme strategien, maar des te meer om het werken aan je eigen zelfvertrouwen. De juiste energie, en de juiste mindset. Om precies te zijn: 80% energie/mindset, 20% strategie.

Het ‘succes’ van andere ondernemers kan soms heel overweldigend zijn. Je ziet zoveel online. Alsof daar alles vanzelf gaat. Het maakt dat je op eens aan jezelf gaat twijfelen, of je wel de juiste dingen doet.

Je ziet maar het topje van de ijsberg!

Onthoudt dat je bij die ander altijd maar het topje van de ijsberg ziet.

Je ziet hoeveel volgers ze hebben, hoeveel programma’s ze inmiddels al VOL hebben verkocht, of waarvoor ze inmiddels een wachtlijst hebben.

Maar wat je niet ziet, is hoeveel inner work hier aan vooraf is gegaan. En hoeveel inner work ze nog steeds doen. Want succesvol ondernemen gaat niet over wie altijd maar de slimste strategieën toepast, maar wie het meeste zelfvertrouwen heeft. En wie het dichtste bij zichzelf weet te blijven. En durft te DOEN, wat ze het liefste willen doen. Helemaal op hun eigen manier.

Daarom mijn tip aan jou:

Ontwikkel je in het ondernemerschap op beide vlakken. Niet alleen op strategisch vlak, maar vooral op persoonlijk vlak. Daarom geloof ik ook zo in mijn 1 op 1 persoonlijke coaching. Want als jij groeit als persoon, dan groeit jouw bedrijf in hetzelfde tempo met jou mee.

En dat is waar het om draait: dat jij een eigen bedrijf bouwt, op een manier die bij jou past.

En dat is ook precies wat ik mijn klanten leer, en wat ik ook zie bij mijn klanten, als ik met ze samenwerk. Ik zie zo’n transformatie, niet alleen qua sales & marketing skills, maar ook in persoonlijke groei. In hoe pro- actief ze zijn geworden, om hun eigen pad te volgen. Vanaf het begin dat ze zijn ingestapt, tot het moment dat onze samenwerking ‘klaar’ is. En tot ver daarna…

Ik weet dat jij ook verlangt naar een succesvol eigen bedrijf, waarmee jij een fijn inkomen verdiend. Anders was je niet tot zover gekomen, om deze mail te lezen.

Onthoudt, jij bent precies op het juiste punt waar jij moet zijn Altijd. Jouw verlangen, jouw bedrijf, jouw regels. Je kunt niet alles zijn in 1 keer. En dat is helemaal ok. Als je net begint met trainen voor de marathon ren je ook niet in 1 keer 20 km.

Succes door plezier

En nog belangrijker: vergeet niet om plezier te hebben. Op die manier gaat de druk voor jezelf omlaag, en volgt de omzet vanzelf. En een laatste tip: wat ik altijd doe om, als ik even vastzit, is mijn ogen dicht doen. Terug naar mijn kern, het gevoel van waaruit ik mijn bedrijf bent gestart. Even rustig ademhalen. Wat vertel ik mezelf nu eigenlijk? Dient het mij? En welke nieuwe waarheid (positieve affirmatie) kan ik hier tegenover zitten?

Ik hoop dat deze mail je helpt, op de momenten dat je zelf even vastzit. Sla dit blog anders ergens op voor jezelf, en lees ‘m terug op de momenten dat je het nodig hebt. En als je nog rondloopt met een vraag, stuur me dan een reactie. Hoe groot of hoe klein je vraag je ook, mail me gerust, daar ben ik voor.

Hartelijke groet, Nanda

e-book: in 5 stappen succesvol starten

In mijn e-book leer ik je precies welke stappen jij te zetten hebt voor een vliegende start met jouw bedrijf, zodat jij met een stevige fundering consistent klanten aantrekt én impact maakt, op een manier die bij jou past.